Hamilelik Testi Nasıl Yapılır? Gebelik Testi Ne Zaman Yapabilirim?

Hamilelik testi, başlangıçta hamile olup olmadığınızı öğrenmenin ilk yoludur. Gebelik testi, idrarınızda veya kanınızda belirli bir hormonun olup olmadığını kontrol ederek hamile olup olmadığınızı belirler. Beta HCG hormonu döllenmiş yumurtanın ardından plasentada oluşur ve sadece hamilelik sırasında meydana gelir.

Hamilelik testi nedir ve nasıl çalışır?

Hamilelik testleri iki türlüdür; idrar ile hamilelik testi ve kan ile hamilelik testi. Her iki teste de hamile olup olmadığını anlamak için bakılan hormon Beta HCG hormonudur. Beta HCG hormonu döllenmiş bir yumurta kadının rahim duvarına yapıştığında vücut tarafından üretilmeye başlar.

Beta HCG hormonunun üretimi yumurtanın döllenmesinden ile birlikte yaklaşık 6 gün sonra başlar ve Beta HCG seviyeleri hızlı yükselir. Her 2 ila 3 günde de bir iki katına çıkar.

gebelik testi çeşitleri nelerdir,

Gebelik testi çeşitleri nelerdir?

Gebelik testi iki türlüdür; idrar ile gebelik testi ve kan ile gebelik testi.

Kan ile hamilelik testleri

Kan ile yapılan hamilelik testleri hastanede yapılmaktadır. Kan ile yapılan hamilelik testleri idrar ile yapılan hamilelik testlerine göre daha garanti sonuçlar vermektedir. İki tür kan ile gebelik testi vardır;

Nitel Beta HCG testi, sadece Beta HCG’nin olup olmadığını kontrol etmektedir ve “Hamile misin?” sorusuna “evet” veya “hayır” cevabı verir. Genellikle bu test türü hamile kaldıktan 10 gün sonra gebeliği doğrulamak için yapılır.

Nicel Beta HCG testi, kanınızda bulunan tam Beta HCG miktarını ölçen bir kan testidir. Bu test kanınızdaki çok düşük Beta HCG seviyelerini bile bulabilir. Bu test hamilelik esnasında doğabilecek sorunların izlenmesinde yardımcı olabilmektedir.

İdrar ile hamilelik testleri

İdrar ile hamilelik testleri özel ve kullanışlı olmalarının yanı sıra, evde hamilelik testi yapmanın hızlı ve kolay yoludur. Talimatlara göre idrar testinizi yaparsanız doğru sonuçlara %99 oranında ulaşabilirsiniz.

İdrar ile yapılan hamilelik testlerinin hepsi benzer şekilde çalışmaktadır. İdrarınızı aşağıdaki şekillerden birisi ile kontrol edebilirsiniz:

  • Hamilelik test çubuğunu idrarınızın akışına tutmak.
  • Bir kaba idrarınızı yapın ve hamilelik test çubuğunu içine daldırmak.

İdrar ile gebelik testinde, idrarınızı test çubuğuna yaptıktan sonra birkaç dakika beklemeniz gerekmektedir.

İdrar ile gebelik testinden sonra daha hassas gebelik testi için hastaneye /doktorunuza gidebilirsiniz.

Hamilelik testi nasıl yapılır?

hamilelik testi nasıl yapılır

Evde hamilelik testi yapmak için eczaneden hamilelik testi kiti almalısınız. Ardından hamilelikte test kitinizin türüne göre aşağıdaki adımları yaparak testi gerçekleştirebilirsiniz:

  • Sabah ilk idrar esnasından testi yapmanız daha iyi olacaktır. Çünkü sabah yapılan ilk idrarda HCG hormonu genellikle daha fazladır.
  • Hamilelik test kitinize göre idrarınızı hamilelik test kitinin üzerine 5-10 saniye arası tutun. Eğer testin içinde idrar toplama kabı varsa, idrarınızı kabın içine yapın ve test çubuğunu 5-10 saniye civarı kabın içinde tutun.
  • İşlemden birkaç dakika sonra test sonucunuzu göreceksinizdir. Sonuçların gösterilme şekli ve süresi hamilelik testinin markasına göre değişim göstermektedir.
  • Çubuğunuzda artı veya eksi işareti, tek veya çift çizgi ya da “hamile” veya “hamile değil” sözcüklerini gösteren bir pencere veya başka bir alan olabilir. Hamilelik test kitiniz sonuçlarınızı nasıl okuyacağınıza dair talimatlar içerecektir.

Sonuçlar hamile olmadığınızı gösteriyorsa, testi çok erken yapmış olabilirsiniz. Birkaç gün sonra tekrar denemenizde fayda var.

Sonuçlar hamile olduğunuzu gösteriyorsa, doktorunuzdan randevu alıp fiziksel bir muayene ve/ veya kan testi ile hamileliğinizi tam doğrulamış olursunuz.

Hamilelikte testi için bir şey yapmam gerekiyor mu?

İdrar veya kan ile hamilelik testinde herhangi bir özel hazırlığa ihtiyacınız yoktur.

Adet gününden kaç gün sonra hamilelik testi yapılır?

Hamilelik testi adet gününün geçmesinden en az 5 ile 7 gün sonra yapılmalıdır.

Gebelik testleri ne kadar doğru sonuç verir?

İdrar ile evde yapılan gebelik testleri yaklaşık %99 oranından doğrudur. Kan ile yapılan hamilelik testleri kesin sonuç verir.

Evde yapılan hamilelik testinin doğruluk oranı:

  • Talimatlara ne derecede uyarak idrar testini yaptığınız,
  • Ne zaman yumurtladığınız ve yumurtanın ne kadar sürede implante olduğu,
  • Hamilelikten ne kadar sonra testi yaptığınız,
  • Gebelik testinin hassasiyetinin ne derece olduğunu gibi durumlara göre değişiklik gösterebilir.

Hamilelik testi ne zaman yapılır?

gebelik testi ne zaman yapılır

Bazı hamilelik testleri, adet periyodunuzu kaçırmadan önce de Beta HCG’yi tespit edebilir ama sonuçların daha doğru olmasını istiyorsanız adet döneminizin kaçırıldığı ilk gün yapabilirsiniz.

Sabah vakti idrarınızı daha konsantre olacağı için, idrar ile hamilelik testini sabah yapmanız sonuçların daha doğru çıkmasına sebebiyet verebilir.

Hamileliğin en erken yaygın belirtileri nelerdir?

hamilelik belirtileri nelerdir

Hamileliği en erken belirtisi adet döneminin kaçırılmasıdır. Diğer yaygın belirtiler ise şunlardır:

  • Şişmiş, yumuşak göğüsler
  • Yorgunluk
  • Sık idrara çıkma
  • Bulantı ve kusma (sabah bulantısı olarak da geçer)
  • Karında şişmiş hissiyatı
  • Yiyecek istekleri veya isteksizlikleri
  • Koku hassasiyeti
  • Ruh hali
  • Baş ağrısı
  • Metalik tat
  • Hafif kramplar
  • Çok az lekelenme

Evde hamilelik testini nereden alabilirim?

İdrar ile evde yapacağınız hamilelik testini eczaneden reçetesiz bir şekilde alabilirsiniz. Hamilelik testinin ücreti alacağınız markaya bağlıdır ama çoğu hamilelik testi çok pahalı değildir.

Hamilelik testi sonuçları ne anlama geliyor?

Hamilelik testi sonuçları kullandığınız test çubuğuna göre, bir çizgi, renk veya “+” veya “-” işareti gibi simgelerden oluşabilir. Ayrıca eğer elinizdeki hamilelik testi dijital test ise “hamile” veya “hamile değil” şeklinde üzerinde yazar.

Hamilelik testinde olumlu veya olumsuz sonucun ne anlama geldiğini bilmek önemlidir.

Hamilelik testinden olumlu bir sonuç alırsanız, hamile kaldığınız anlamına gelmektedir. Çizgi, renk veya işaret ne kadar soluk olursa olsun bu doğrudur. Olumlu sonuçtan sonra doktorunuza görünmekte fayda vardır.

Çok nadir bir şekilde yanlış-pozitif bir sonuç alabilirsiniz. Bu da hamile olmadığınız halde teste hamile olduğunuzu görmenize neden olur. Bunların sebeplerinden bazıları, idrarınızda kan veya protein varsa sonuç yanlış olabilir. Ayrıca, Sakinleştiriciler, antikovülsanlar, hipnotikler ve doğurganlık ilaçları gibi bazı ilaçlar yanlış-pozitif sonuçlara neden olabilir.

Hamilelik testinden olumsuz bir sonuç alırsanız, muhtemelen hamile değilsinizdir ama hamile de olabilirsiniz;

  • Kullandığınız hamilelik testinin son kullanma tarihinin geçmiş olması,
  • Hamilelik testini yanlış şekilde yapmanız,
  • Çok erken test yapmanız,
  • İdrarınızın çok açık olması yani test yapmadan önce çok fazla sıvı tüketmiş olmanız,

Diüretikler veya antihistaminikler gibi bazı ilaçlar alıyor olmanız gibi nedenlerde evde yaptığınız gebelik testinden olumsuz sonuç alabilirsiniz. Bir hafta içinde ikinci kez kontrol edebilirsiniz. Bazı evde hamilelik testleri ilk sonuç ne olursa olsun tekrar test yapmayı önerir.

İki kez evde gebelik testi yaptıktan sonra farklı sonuçlar aldıysanız doktorunuza başvurun. Kan testi yaptırmak kesin sonuca ulaşmanızı sağlar.  

Adetiniz geciktiyse ve evde hamilelik testleri hala negatif çıkıyorsa, kan testi yaptırmanızda fayda olacaktır. Nadir olsa da evde yapılan hamilelik testi negatif olduğu halde hamile olabilirsiniz. Ayrıca gebelik dışında adetinizin gecikmesine neden olacak başka durumlarda vardır.

Evde yapılan hamilelik testinin pozitif çıkmasını onaylamak için mutlaka bir kan testi yaptırmanıza gerek yoktur.